Kdo vytrvá až do konce .....

1. 6. 2016 17:17
Rubrika: Vše možné

Ahoj,

dneska bych se s Vámi po delší době zase ráda zdílela s krásným zážitkem, který jsem měla možnost prožít.

Ti z Vás, kteří mě znají o mě ví, že jsem studovala v Opavě na Slezské univerzitě na Matematickém ústavu Matematickém metody v ekonomice. Prostě a zkrátka jsem studovala matiku a ekonomiku v Opavě :)

Když jsem si před čtyřmi lety podávala přihlášku na tuto školu, tak ten obor byl pro mě prioritou no. 1 a jasnou volbou. Bylo to také z toho důvodu, že jako jedniný z nabízených oborů neměl ve svém názvu slovo MATEMATIKA. Tak jsem si tehdy naivně řekla: "To půjde, tam té matiky není tolik (aspoň podle názvu)".

Ovšem náraz do kruté reality matematiky byl opravdu hooodně drsný, neboť já z maturitou z ekonomky jsem bohužel neměla ani ty základy, co měli lidi z gymplů. A vzhledem k tomu, že první rok mých studií byl jen o matematice a ničem jiném, začla jsem brzy velmi výrazně zaostávat. Prostě a jednoduše jsem z těch hlavních předmětů nezískala v prvním semestru ani zápočty. Ale tato zkušenost mě nezlomila.

Ve druhém roce svého jsem si zapsala hlavně ty předměty, které jsem v prváku nedala (a že jich bylo), takže to pro mě byl takový "druhý první ročník". S Boží pomocí a shovívavostí našich kantorů jsem u těchto (pro mě) pekelných zkoušek uspěla a pokračovala jsem ve své studiu dál.

Zatímco já jsem pokračovala, tak spolužáci okolo mě, postupně odpadávali, až nezbyl žádný (ale to trochu předbíhám).

Ve třetím roce studia jsem udělala všechny předměty ze druháku a mohla jsem se těšit, že v srpnu budu dělat soubornou zkoušku z matematiky (prostě takové státnice z matiky). Ještě před "souborkou", jsem si to pro jistotu jela posichrovat do Medjugorie a mé úsilí se vyplatilo. Na samotnou zkoušku nám sice změnili v daný den komisi, ale já jsem se nenechala rozhodit, protože jsem pevně věděla, že "BOJUJU PO BOKU TOHO NEJSILNĚJŠÍHO".

A tak jsem přešla i přes souborku a různé jiné těžké předměty a došla jsem (jen s jednou spolužačkou) až do třeťáku. V tomto ročníku jsme brali pouze ekonomické předměty, takže to jsem zvládala levou zadní. Nakonec jsem všechny zkoušky udělala a dostala jsem se až ke státnicím. Tam jsem ovšem došla sama, protože kamarádka, to neustála těsně před koncem a bude končit až v náhradním termínu.

Na státnice jsem se těšila, protože byly z kombinovaných matematicko-ekonomických předmětů. Obhajoba bakalářky dopadla dobře, dostala jsem za A (oponent i vedoucí mi Ačko navrhovali). Samotné státnice taky dopadly dobře. Vytáhla jsem si sice tři otázky, které jsem vůbec nechtěla, ale i přesto jsem si skvěle pokecala. Státnicová komise to ocenila, a ohodnotila mě opět 3x písmenem A.

Chtěla bych se s Vámi podělit o jednu radu na závěr. I když ze začátku se může zdát být všechno beznadějné, tak každý z Vás, kdo vytrvá až do konce, může být po zásluze odměněn.

Neboť staré moudro říká, že: "Trpělivost růže přináší" a v Bibli se můžete v jednom z Žalmů dočíst, že ti: "Kdo sejí v slzách, žnout budou z jásotem."
Nikdy jsem tento kousek žalmu nechápala, ale naráz mi to docvaklo, když jsem při učení na dílčí zkoušky prolila mnoho slz, tak vždycky se mi podařilo nakonec tu zkoušku udělat.


Děkuji Vám za přečtení a opravdu se nebojte vytrvat, ono to potom všechno stojí za to. :)

P. S. Všem dětem Božím přeji krásný svátek.

Zobrazeno 915×

Komentáře

Marteo

Jak se mi toto právě dnes hodi do krámu! Díky :)
A gratuluju k tak skvěle zvladnutym státnicim :)

katherina

Děkuji :) bez Boží pomoci bych to tak nesepsala a ani by ty státnice jistě nebyly tak dobré. Takže Bohu díky, za vše co mi dává :)

Vladka

Katko, moc gratuluju :-) vím, co to je za dřina :-) Já mám nakonec státnice na Matematickém ústavu málem s vyznamenáním, ale trvalo to dlouhých 8 let :-D i když mi teda dělal problém spíš dějepis než matika :-)

katherina

No já červený diplom taky nemám, protože sice u státnic se mi vedlo, ale během studia moc ne (a tak jsem se nevlezla do průměru) ... ale modrý nebo červený, to je jedno .... hlavně, že ho mám :)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio